Articole

Despre Oxigenoterapie

OXIGENOTERAPIA – tratament prin imbogatirea in oxigen a aerului inspirat. Oxigenoterapia constituie unul dintre tratamentele hipoxiei (oxigenarea insuficienta a tesuturilor) cauzata de o insuficienta respiratorie. Ea este utilizata atat in mod temporar, in afectiunile acute (infectie, edem), cat si in mod indelungat si zilnic, in afectiunile cronice (bronsita cronica evoluata, de exemplu). In anumite insuficiente respiratorii cronice, tratamentul, efectuat la domiciliu, este cvasicontinuu. Tratamentul amelioreaza imediat starea si calitatea vietii subiectului si, pe termen lung, evolutia bolii.

In mediu spitalicesc, oxigenul poate fi furnizat prin conducte care ajung pana la patul bolnavului (fluide medicale). Exista, de asemenea, butelii de diverse capacitati si dimensiuni, canistre cu oxigen comprimat sau lichid, utilizabile oriunde. De altfel, daca debitul necesar nu este prea ridicat, se recurge la extractoare de oxigen pornind de la aerul ambiant. Oxigenul ajunge la pacient pe cale nazala, cu ajutorul unei mici sonde sau al unei masti. El mai poate fi furnizat si printr-o canula de traheotomie sau de catre un respirator artificial. Atunci cand oxigenoterapia este practicata la domiciliu, bolnavul trebuie sa fie instruit pentru a deprinde utilizarea aparatelor.

In cazul utilizarii buteliilor pentru oxigen medicinal trebuie stiut ca acestea trebuie sa respecte anumite standarde. Dupa golire butelia se reancarca. Autonomia unei butelii este mai mare sau mai mica in functie de capacitatea ei in litri sau debitul de oxigen consumat.

Buteliile pentru oxigenul medicinal pot fi de 5L, 10L, 20L, 40L, 50L, pentru uz personal cele mai utilizate fiind buteliile de 10 litri. Trebuie stiut faptul ca utilizarea unei butelii pentru oxigen medicinal necesita dotarea acesteia cu un dispozitiv care reduce presiunea din butelie la o presiune (debit) care permite respiratia normala – acest dispozitiv se numeste regulator de presiune si este prezentat in pagina de accesorii medicale. De asemenea se impune utilizarea unui umidificator (barbotor) pentru umidificarea oxigenului.

Date firma TEHNIC GAZ SRL - Risco Verified
Despre Oxigenoterapie
pin it on pinterest

vezi precendent:
  Inspectie ISCIR...