Articole

Instalatie detectie alarmare stins incendii cu inergen

Instalatiile de detectie si semnalizare a incendiilor sunt utilizate pentru echiparea unor incinte avand scopul de a asigura protectia la incendiu, prevenirea incendiilor si interventia in timp util în caz de aparitie. Echiparea constructiilor cu instalatii de detectare si semnalizare incendiu se face in functie de categoria constructiei, de tipul acesteia, de nivelul riscului la incendiu si destinatia cladirii, pe baza unui proiect tehnic.

In prezent, la adoptarea unui sistem de stingere a incendiilor se tine seama de anumite criterii, cum ar fi:
- Eficienta si viteza de stingere a sistemului;
- Efectul asupra echipamentelor protejate din zona de risc;
- Efectul asupra persoanelor aflate in zona de risc;
- Efectul asupra mediului înconjurator;
- Costurile reduse in implementarea, exploatarea si mentenanta instalatiei;

Din cele expuse anterior deriva si obiectivele pe care trebuie sa le îndeplineasca o instalatie pentru stingere rapida si eficienta, aceste obiective sunt:
- Sa stinga incendiul;
- Sa inhibe re-aprinderea lui;
- Sa fie fara riscuri asupra persoanelor aflate in zona de risc;
- Sa nu provoace pagube echipamentelor protejate;
- Sa nu aiba impact asupra mediului inconjurator;
- Sa ia in considerare si criteriul economic global, ceea ce presupune nu numai costurile instalatiei si a montajului acesteia dar si cele legate de intretinerea sa in timp, in conditiile pastrarii parametrilor corecti de exploatare.

Inergen-ul este alcatuit din 52% Azot, 40% Argon si 8% Dioxid de Carbon, fiind un "amestec de gaz inert", cunoscut si sub numele de IG541.

Substanta de stingere Inergen, stinge incendiul prin reducerea concentratiei de oxigen sub nivelul la care este întretinut focul. Cand se descarca substanta de stingere Inergen intr-o camera, persoanele pot respira (desi concentratia de oxigen este redusa sub 15%). Concentratia normala atmosferica este de 21% pentru oxigen si 1% pentru dioxid de carbon. Prin reducerea concentratiei de oxigen sub 15%, majoritatea substantelor combustibile nu mai ard. Substanta de stingere inergen reduce concentratia de oxigen la 12,5%, marind concentratia de dioxid de carbon la 4%. Cresterea concentratiei de dioxid de carbon mareste ritmul respirator si creste capacitatea organismului de a asimila oxigen.

Principala problema a gazelor inerte simple este ca mai putin de 12% concentratie de oxigen poate fi periculoasa pentru viata oamenilor daca sunt expusi dupa deversare, problema critica fiind depozitarea de oxigen la nivelul creierului. În ce priveste inergen-ul prin adaugarea unei cantitati mici de dioxid de carbon (intre limitele 2-5%), efectul periculos al oxigenului scazut este neutralizat. La 10% oxigen cu 4% dioxid de carbon, creierul este aprovizionat cu cel putin aceeasi cantitate de oxigen ca in timpul respiratiei, 21% oxigen.

Fiind derivat din gaze ce se gasesc in mod uzual in atmosfera, inergen-ul nu are nici un impact asupra stratului de ozon, nu contribuie la încalzirea globala si nu produce compusi chimici remanenti in atmosfera, nepunand astfel probleme de toxicitate asociate cu derivatii de tip Halon. Dimensionarea instalatiei si alegerea componentelor acesteia se face pornind de la volumul incintei pentru care se doreste protejarea la incendiu prin inundare totala, stabilindu-se in primul rand volumul agentului de stingere (Inergen) necesar stingerii in siguranta a incendiului.

Tehnic Gaz este autorizata pentru proiectarea executarea si montajul instalatiilor pentru stins incendii cu Inergen si Dioxid de Carbon.

Date firma TEHNIC GAZ SRL - Risco Verified

Instalatie detectie alarmare stins incendii cu inergenInstalatie detectie alarmare stins incendii cu inergenInstalatie detectie alarmare stins incendii cu inergen
pin it on pinterest